Proces

Bio Cichorei  |  Fritz Vanlerberghe

Contracten

Zowel in Belgie en Nederland zoeken we goede Bio gecertificeerde landbouwers, die Bio-Cichoreiwortelen telen.


Stap 1

Stap 2

Eind april, begin mei wordt de Bio-Cichorei gezaaid.


Zaaien

Stap 3

Na het uit/opkomen van de Cichorei, bezoeken wij al onze Bio landbouwers, waar een eerste evaluatie plaats vindt. Een tweede controle gebeurt in september om de planning van het rooien te bepalen.


Opvolging

Rooien

Begin oktober begint de loonwerker met het rooien van de Bio-Cichorei.

Stap 4

Stap 5

Leveren

De Bio-Cichorei wordt per vrachtwagen naar de drogerij in Passendale gebracht.  Hier worden ze gewogen.  Iedere vracht is voorzien van een leveringsbon met bijhorend Bio-Certificiaat.


De geoogste wortelen worden geplitst gehouden per Bio landbouwer, met de melding “BIO” en een “uniek nummer”.  De scheiding is noodzakelijk zodat het product getraceerd wordt van levering tot verkoop.


 


Stap 6

Het verwerken gebeurt zo vlug mogelijk na het leveren.  Tijdens de verwerking zijn 3 grote stappen, weliswaar in een continue flow, te onderscheiden: wassen, snijden en drogen.


De cichorei wordt een eerste maal gewassen, waarna het onkruid manueel verwijderd wordt.  Vervolgens gaat het product naar de spoelbak voor een finale wasbeurt.


Na een laatste manuele controle, wordt de cichorei gesneden in cubes van 1.5cm x 1.5cm x 1.5cm.


De gesneden cubes worden naar het bovenste droogrooster gebracht van de Ast, waar ze gelijkmatig verdeeld worden over het oppervlak, en kunnen drogen.


De Bio-Cichorei wordt door middel van warme lucht met een ventilator gedroogd.  Dit onder een temperatuur van 95 ° C gedurende 18 uur. Deze lucht is nooit warmer dan 100 graden C°, om te voorkomen dat acrylamide gevormd wordt.  Drie ventilatoren, die zich op het dak van de Ast bevinden, zuigen de damp weg naar buiten.


De volgende dag zijn de wortelen al voor 60% droog. Deze worden naar de onderste rooster gekanteld, waar ze opnieuw 18 uur warme lucht over zich heen krijgen. Pas de 3de dag wordt de droge cichorei verwijderd, waarna het bovenstaande proces opnieuw begint.


In geen enkele fase van het verwerkingsproces worden er bijkomende ingredienten toegediend.


Verwerken

Opslag

In onze eigen loodsen te Passendale, wordt het verwerkte product apart opgeslagen per landbouwer, opnieuw elk met zijn eigen ruimte en uniek nummer.


De verzending van de goederen gebeurt op vraag van de klant.
Stap 7